Szellőzőrendszerek tisztítása a gyakorlatban

Főoldal/tisztítás/Szellőzőrendszerek tisztítása a gyakorlatban

Szellőzőrendszerek tisztítása a gyakorlatban

Tudja-e Ön, tisztelt társasházkezelő, közös képviselő, lakás tulajdonos, irodaház üzemeltető, hogy a szellőzőrendszer tisztítása hogyan történik?

A társasházak szellőzőrendszerének tisztítása előtt nem árt tisztázni a lakókkal egy, később félreértésre adó okot. Ha a Tisztelt Társasház kéri a szellőzőrendszer lakások oldalágainak tisztítását is, mindenképpen fel kell hívni a tulajdonosok figyelmét a tisztítás utáni fizikai állapotról. Vannak lakók, akik a mellékhelységben, fürdőszobában lévő szellőzőrendszeri oldalágat rendszeresen karbantartják, tisztítják. Náluk extrém módon érezhető az elszívás „letépi a fejemet, ha közel hajolok” hangzott el a többször.

Azok a lakástulajdonosok, akik elhanyagolták a szellőzőnyílások tisztítását, vagy a nyílásokat beépítették, letapétázták náluk semmilyen elszívás nincsen. Az oldalági tisztítás során felszabadítjuk az elzárt nyílásokat, kitisztítjuk az elszennyeződött anemosztátokat, rácsokat. Ezeken a helyeken is megindul a levegő áramlása. Ha a szellőzőendszeren nagy arányú volt tisztítás előtt az elzárt nyílások száma, estleg egész oldalágak el voltak tömődve, törvényszerű, hogy a tisztítás előtt jól szelelő szellőzőnyilásoknál drasztikus módon csökkeni fog a légáramlás. Ez nem a hibás vagy rossz tisztításból adódik, hanem ellenkezőleg: ez jól mutatja, hogy a rendszer ki lett tisztítva, mindenhol átjárható, nagyobb lesz az ellenállás a ventilátorral szemben.

Gyakori esetek képekben:

Egy szatyor teljesen elzárta az elszívó vezetéket, itt 6 lakásban egyáltalán nem működött az elszívás…

Tisztítás után növekszik a levegő által átjárt szellőzőcső keresztmetszete, csökken az áramlási sebesség…

Zárt légszelep megnyitása után, szintén csökken a párhuzamos ágakban a levegő áramlási sebessége…

Az anemosztátok tisztítása, átjárhatóvá tétele „csökkenti” az elszívó ventilátor ellenállását…

A fenti példák egyetlen társasház szellőzőrendszerének tisztítás előtti pillanatképeit mutatják be. Itt a lakások 35-40 %-a nem vette ki részét az elszívó ventilátor nyújtotta légcserében. A tisztítás után ezek az albetétek is bekapcsolódtak a szellőzőrendszerbe, a többi lakásban érezhetően, nagyon lecsökkent a mellékhelységekben tapasztalható légcsere.

2017-06-26T13:09:50+00:00